Właściwości i sposób parzenia zielonych herbat

Właściwości i sposób parzenia zielonych herbat

O właściwościach i zaskakującym działaniu zielonej herbaty można usłyszeć bardzo często. Szereg zalet, jakie posiada skłania do korzystania z niej na co dzień. Zielona herbata posiada wiele właściwości leczniczych i może mieć wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wielu procesów oraz pomóc w odpowiednim przebiegu ich.

Zalety zielonych herbat

Gatunków zielonej herbaty jest bardzo dużo. Każda ma swoje unikalne właściwości i działanie. Niezależnie od gatunku i rodzaju musi być w prawidłowy sposób parzona, aby przyniosła najlepsze efekty. Musi być zaparzana przez miękką wodę, która posiada bardzo małą ilość wapna i nie jest wodą chlorowaną. Zalewanie powinno odbywać się przez wodę w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Pod żadnym pozorem nie powinien to być wrzątek, ponieważ pod tak wysoką temperaturą herbata traci cenne właściwości. Czas parzenia to około 3-4 minuty. Specjaliści twierdzą, że pierwszy raz parzona herbata powinna zostać wylana i powinna być zalana kilkukrotnie. Za pierwszym razem herbata zostaje pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń. Ponowne parzenie powinno następować w ciągu 12 godzin. Wilgotne liście nie powinny być przechowywane ponad 12 godzin.

Zielona herbata japońska posiada wiele właściwości, które uzależnione są od wyboru konkretnego rodzaju. Do najczęściej kupowanych wspaniałych japońskich herbat należą: Sencha, Bancha, Gyokuro, Genmaicha, Kukicha. Zielona herbata może pomagać w blisko 60 schorzeniach. Wykorzystywana jest głównie przez osoby odchudzające się, ponieważ wspomaga ona proces odchudzania. Ale też zmniejsza zachorowania na miażdżycę, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, ma wpływ na zwiększenie zdolności umysłowych i fizycznych, wspomaga odpowiednią pracę układu krążenia-zapobiega nadciśnieniu, obniża ryzyko zawału serca, choroby wieńcowej udaru mózgu, może zapobiegać parodontozie. Picie zielonej herbaty posiada jednak kilka wad, które mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowie konkretnych osób. Wobec tego należy być ostrożnym, ponieważ nie jest wskazana dla każdego. Jednak osoby pragnące spożywać napój, który może pomóc im w walce z odchudzaniem bądź chcą obniżyć swoje ciśnienie czy poprawić odporność mogą śmiało korzystać z dobroczynnych właściwości, jakie posiada zielona herbata.

Cudowne japońskie zielone herbaty mają wiele zalet i mogą korzystnie wpływać na wiele procesów zachodzących w organizmie. Jednak aby nie pozbyć się tych właściwości, powinny być parzone w odpowiedni sposób. Należy również pamiętać, że zielona herbata nie jest dobra dla każdego, ponieważ może tylko pogarszać stan zdrowia.

Dodaj komentarz