Przejdź do treści

Wegetarianizm – porady dietetyka

Talerz z jedzeniem

Wegetarianizm to postawa powszechnie spotykana. Z pewnością większość z nas ma wśród znajomych osoby, które przestały jeść mięso z różnych powodów. To zdrowa i godna podziwu postawa, jednak rezygnacja z mięsa w codziennej diecie może dla niektórych być problematyczna. Organizm będzie potrzebował czasu, żeby oswoić się z jego brakiem, a na jego miejsce będziemy musieli dobrać odpowiednie ilości innych produktów, które dostarczą nam białko i żelazo w takich samych ilościach. Co powinni wiedzieć wegetarianie o swojej nowej diecie?

Opracowanie diety wegetariańskiej z pomocą dietetyka

ŻywnośćPrzede wszystkim, prawidłowe nawyki żywieniowe to indywidualna sprawa, a mięso, mimo iż w zbyt dużych ilościach nie zawsze zdrowe, stanowi główne źródło wartości odżywczych. Dlatego w momencie, gdy z niego rezygnujemy, powinniśmy opracować dla siebie konkretną dietę i rozłożyć posiłki w taki sposób, aby dostarczały potrzebne nam kalorie, które wcześniej zapewniało jedzenie mięsa. Wiele zależy tu od naszego trybu życia. Sportowcy i pracownicy fizyczni będą musieli jeść dużo więcej, niż na przykład osoby pracujące w biurze. Odjęcie mięsa od diety rodzi więc pytanie, jak dobierać sobie posiłki wegetariańskie w zależności od codziennych działań. Dania mięsne są z reguły bardziej syte i szybciej dostarczają niezbędnej energii. Warto poszukać, czy w miejscu naszego zamieszkania nie znajduje się poradnia dietetyczna. Bez wątpienia w każdym większym mieście Polski swój gabinet prowadzi doświadczony dietetyk Kraków czy inne miejscowości we wszystkich województwach oferują sługi tego typu. Opracowując wegetariańską dietę, należy kierować się tym, by odpowiednimi produktami zastąpić źródło białka mięsnego.

Talerz z jedzeniemEksperci zalecają jedzenie większej ilości jajek, które zawierają wszystkie aminokwasy w przeciwieństwie do produktów mięsnych, u których odnotowano niedobory. Niemal każdy produkt pochodzenia roślinnego również zawiera pewną ilość białka. Dlatego należy jeść urozmaicone posiłki, w których będzie zawartych kilka różnych artykułów roślinnych. Wszystkie razem dostarczą nam tyle samo składników odżywczych, co mięso. Oczywiście, jeśli chcemy zachować odpowiednią ilości kalorii i nie stracić na wadze, musimy od tej pory jeść więcej. Aby ilość białka była odpowiednio zbilansowana, eksperci sugerują, by łączyć produkty zbożowe z mlekiem, jajkami, serem i roślinami strączkowymi. Natomiast warzywa dostarczą najwięcej niezbędnych wartości, gdy będzie je spożywać razem z kaszą, orzechami, ryżem lub jajkami. Jak widać, kombinacji jest mnóstwo, a z każdej wyjdzie nam pyszne danie, które skutecznie zastąpi mięso. Wielkość porcji dostosujemy dla siebie indywidualnie, w zależności od naszego osobistego zapotrzebowania.

W momencie, gdy przechodzimy na wegetarianizm i z dnia na dzień zrywamy z produktami mięsnymi, warto, przynajmniej przez pewien czas, regularnie sprawdzać swoja wagę i w razie obaw lub ewentualnych problemów zdrowotnych, skonsultować się z lekarzem.

Dodaj komentarz