Przejdź do treści

Suszona śliwka kalifornijska – wartości odżywcze i zastosowania

śliwka kalifornijska

Suszone owoce wbrew pozorom mają nawet do pięciu razy więcej wartości odżywczych niż te świeże. Rodzajów tego typu produktów jest mnóstwo, w tym między innymi daktyle, figi, czy morele. Ostatnio na wysokiej pozycji w rankingu zdrowej żywności znalazły się również suszone śliwki. Dietetycy zalecają je stosować podczas odchudzania, ćwiczenia, czy nawet jako zwyczajny dodatek do codziennej diety.

Śliwka bogata w witaminy

śliwka kalifornijskaSkąd takie zainteresowanie śliwką i jakie są jej wartości odżywcze? Produkt, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Kalifornii, gdzie obecnie produkuje się najwięcej suszonych śliwek. Są również odmiany śliwek kalifornijskich produkowanych na terenie Chile bądź w Argentynie, jednak ich smak różni się od oryginału. Uprawa drzew tego typu owoców zaczęła się ponad 5000 lat p.n.e. i trwa do dzisiaj. Bakalie są produktami bardzo często spożywanymi jako zamiennik słodkich przekąsek. Ich naturalne właściwości dostarczają organizmowi niezbędnej dawki witamin oraz minerałów. Suszona śliwka kalifornijska zawiera między innymi witaminę A, E, K, C, a także witaminy B1-B3 oraz B6. Produkt bogaty jest w kwas foliowy i kwas pantotenowy. Spożywając śliwki, można dostarczyć do organizmu wyjątkowo wysoką dawkę potasu, fosforu oraz wapnia.

śliwka kalifornijskaKucharze często dodają owoc jako składnik sałatek, deserów i niektórych obiadów z uwagi na pełnowartościowy skład oraz małą ilość kalorii. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do jogurtów lub owsianek. Bezproblemowo można je jeść w surowym stanie, prosto z opakowania. W 100 gramach tych bakalii znajduje się zaledwie 240 kcal, a aż 2,18 g białka i 63,88 g węglowodanów. Produkt ma niezwykle liczne właściwości, w tym między innymi odpowiada za wsparcie układu sercowo-naczyniowego, pomaga regulować metabolizm oraz bierze czynny udział w ochronie przed nowotworami. To także pozycja numer jeden dla osób, dbających o zdrowy i młody wygląd skóry. Owoce opóźniają proces starzenia się oraz wspierają prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Kalifornijskie bakalie są niezwykłym źródłem witamin i minerałów dla osób w każdym wieku. Ich niezwykły, słodki smak pozwala na zastosowanie owoców w niemalże każdym posiłku.

To obowiązkowy składnik diet wysokowęglowodanowych oraz świetny zamiennik niezdrowych przekąsek. Tego typu susz można z łatwością zakupić w sklepie stacjonarnym oraz przez internet. Nie ma powodu do obaw o termin przydatności produktu. Ten, zazwyczaj jest hermetycznie pakowany, a sam fakt ususzenia go zapewnia o długim okresie zdatności do spożycia.

Dodaj komentarz