Przejdź do treści

Różne przepisy na orzechowy krem

  • przez
krem orzechowy

Orzechy laskowe czy pistacjowe są nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają dużo luteiny, witaminy A, czy mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, mało osób włącza je do codziennej diety. Orzechy są jednak mało sycące, więc większość osób woli sięgnąć po batona, czy chrupki jako przekąskę.

Krem na bazie orzechów

 krem orzechowyWarto jednakowoż znać sposoby na przemycenie ich do posiłków. Zawsze sprawdzonym sposobem na wprowadzenie dowolnego produktu do diety jest wykorzystanie go do słodkich dań i przekąsek. Przepadają za nimi najmłodsi, jak i dorośli. Ze szpinaku można przygotować ciasto ,,Leśny mech”, z twarogu przygotować sernik, a mąkę migdałową lub kokosową wykorzystać do upieczenia spodu do ciasta. Orzechy także mogą służyć jako dodatek co ciast kruchych i do tart, jak również ze zmielonych orzechów w połączeniu z masłem, awokado, czy daktylami można stworzyć słodki spód. Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak smaczny krem orzechowy. W zależności od przepisu można go użyć do tortów, tart, czy ciast niepieczonych. Bazą każdego kremu będą zmielone orzechy lub masło orzechowe. Dowolne orzechy zblendowane można dorzucić do śmietanki – wtedy powstanie lekki, puszysty krem o delikatnym smaku.

 krem orzechowyNadaje się do do przekładania tortów biszkoptowych, można go wykorzystać też do dekoracji ciast, czy jako krem naleśnikowy. Z kolei jeśli do orzechów dorzuci się masła i cukru pudru to powstanie bardzo sztywny, gęsty krem. Będzie on odpowiedni do przekładania ciast kruchych lub innych mających ciężkie blaty (nie tak lekkie jak ciasto biszkoptowe) np. miodownika. Wiele osób przepada za bezami. Zamiast zwykłej bezy wykonanej z białej i cukru można dodać do masy zmielonych orzechów. Wtedy beza będzie sztywniejsza, bardziej chrupka i będzie mieć orzechowy smak. Beza idealnie nadaje się jako wierzchnia warstwa pieczonego ciasta. Jak zrobić krem orzechowy do pieczonej tarty? Do orzechów można dodać odrobinę jajek i mleka – taka masa nie powinna być zbyt lejąca się. Pod wpływem wysokiej temperatury jajka się zetną w piekarniku i krem będzie miał idealną, sztywną konsystencję.

Drogą na skróty może być wykorzystanie gotowego masła orzechowego. Zwykle jest ono słodzone, więc wystarczy dodać łyżkę takiego masła do śmietanki czy jogurtu i już otrzyma się idealny krem nie tylko do ciast. Warto zawsze zostawić też trochę orzechów mielonych lub w całości do dekoracji ciasta. Można nimi obłożyć boki tortu, czy też ustawić całe orzechy na jego szczycie.

Więcej o kremach https://basiabasia.pl/

Dodaj komentarz