Każdy miłośnik gotowania z pewnością posiada w swojej kuchni kolekcję różnorodnych przypraw. Nadają one potrawie charakteru, a odpowiednia mieszanka uczyni obiad niepowtarzalnym w smaku. Jednakże przyprawy to nie tylko dodatki, które czynią jedzenie smaczniejszym. Ich stosowanie ma również pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Które powszechnie używane przyprawy są najzdrowsze?
Przyprawy takie jak dary natury
Zarówno smakosze, jak i profesjonalni dietetycy polecają cynamon. To słodka aromatyczna przyprawa, która wspomaga trawienie i poprawia apetyt. Przeciwdziała rozwojowi bakterii, grzybów i pierwotniaków. Reguluje poziom cukru i obniża cholesterol. Szczególne właściwości zdrowotne ma cynamon cejloński. Bezglutenowe przyprawy Dary Natury stanowią na tyle pokaźną kolekcję, że ten typ cynamonu również znajdziemy w ofercie tego sklepu. Dobierając przyprawy do kuchni, warto pamiętać także o kurkumie. O jej korzystnym wpływie na organizm dowodzili już wielokrotnie naukowcy. Kurkuma łagodzi objawy alergii. Działa przeciwzapalnie, hamuje rozwój bakterii i pomaga chronić przed nowotworami. Wspomaga trawienie i pracę jelit, a nawet sprzyja sportowcom, gdyż wspiera mięśnie podczas rozciągania.
Kurkuma zalecana jest również dla osób z podwyższonym cholesterolem. Lubczyk z kolei, czyli popularna przyprawa rosołowa, jest niezwykle pomocny w problemach związanych z układem moczowym. Warto go stosować na przykład podczas zapalenia pęcherza. Działa również antybakteryjnie. Oprócz tego lubczyk działa uspokajająco na organizm, wycisza i łagodzi bóle miesiączkowe. Kozieradka natomiast działa rewelacyjnie jako specyfik na wypadanie włosów. Oprócz tego posiada właściwości przeciwzapalne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, poprzez wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego. Wspierając produkcję krwinek białych i czerwonych poprawia odporność organizmu. Kozieradkę warto stosować szczególnie zimą, gdyż ma właściwości rozgrzewające. Poza tym wspiera pracę układu moczowego, rozrodczego oraz oddechowego. Prawdziwym fenomenem na rynku przypraw jest z pewnością czarnuszka. To naturalny antybiotyk, który działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz antyalergicznie. Obniża poziom glukozy i wspomaga pracę układu pokarmowego. Wspiera odporność organizmu i zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, białka oraz witaminy i minerały. Warto wiedzieć, które przyprawy są szczególnie zdrowe.
Decydując się na eksperymenty, możemy znaleźć naprawdę ciekawe dodatki, które wzbogacą smak naszych potraw oraz poprawią zdrowie. Większość z nich stosujemy na co dzień i nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak pozytywny wpływ one mają. Być może zaczerpnąć więcej informacji i dobrać dla siebie odpowiedni zestaw doskonałych zdrowych przypraw?