Przejdź do treści

Kiedy udać się do dietetyka?

  • przez
dieta z dowozem

Większość z nas podczas zakupów spożywczych kieruje się swoimi upodobaniami, czasem też ceną produktów. Nikt nie kupi przecież czegoś czego nie lubi, może najwyżej zaryzykować coś nowego na spróbowanie. Jeśli będzie za drogie to zawsze może porównać ceny na półce sklepowej i wybierze tańszą alternatywę.

Czy jednak to co nam smakuje i nie kosztuje wiele, jest tym, czego nam potrzeba?

dieta - odchudzanieCzęsto właśnie to co niezdrowe, tłuste, słodkie, czy mocno solone jest tym co smakuje najlepiej. Czekoladowe batoniki, popcorn, smażone kiełbaski, czy inne rarytasy potrafią zawierać nawet kilka łyżeczek soli lub cukru, czy też są mocno tuczące. Przez to konsumenci tyją, a jak wiadomo otyłość prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych. Do tego dochodzą choroby dziedziczne, autoimmunologiczne i inne. Radzenie sobie na własną rękę przynosi różne rezultaty. Czasem dieta pomaga, czasem nie. Czasem bywa też tak, że nawet widzimy rezultaty, ale pokusy są silniejsze i rezygnujemy z selera naciowego na rzecz wafla. Jeśli sprawa jest poważna, to warto udać się do specjalisty. W takim mieście jak Kraków – dietetyk kliniczny na pewni będzie łatwy do znalezienia. Doświadczony dietetyk pomoże nam bez względu na to ile ważymy. Co ważne, ułoży dla nas dietę zarówno kiedy cierpimy na nadwagę, jak i niedowagę.

dieta z dowozemNa początku dietetyk zrobi nam badania składu ciała, które określi wielkość tkanki tłuszczowej oraz mięśniowej. Będzie wiedział jaki mamy wzrost i ile ważymy. Ważne jest też przygotowanie dzienniczka żywieniowego, w którym będziemy zapisywali to co jedliśmy w ciągu ostatniego tygodnia. Jeśli chorujemy, to powinniśmy mieć rozpiskę leków oraz aktualne wyniki pokazujące stan choroby. O ile dietami odchudzającymi zająć się może każdy dietetyk to dietą dla osób chorych powinien zająć się dietetyk kliniczny. Podczas wywiadu ekspert może nam też zadawać pytania o nawyki żywieniowego, to o której jadamy ostatni posiłek, czy podjadamy w nocy, czy też, czy zdarza się nam zapomnieć o śniadaniu. Dopiero jak będzie miał wszystkie dane, to może przejść do tworzenia jadłospisu. Musi być on dopasowany do konkretnego klienta, zawierać optymalną liczbę posiłków i kalorii, a także łagodzić objawy choroby poprzez unikanie konkretnych składników.

Dietetyk może też edukować na temat zdrowego żywienia, by klient wiedział na co powinien zwracać szczególną uwagę podczas zakupów. Z pewnością z pomocą profesjonalisty łatwiej nam będzie ogarnąć nasze menu i dopasować je do naszego stanu zdrowia, czy upodobań kulinarnych. Warto zatem zwrócić się do niego o pomoc.

Dodaj komentarz