Jak stosować olej rzepakowy zimnotłoczony?

Jak stosować olej rzepakowy zimnotłoczony?

Olej rzepakowy jest bardzo popularnym produktem spożywczym. Można dostać go niemal w każdym sklepie. Jednak przed jego kupnem warto zwrócić uwagę na to jak był tłoczony. Wiele osób obecnie chce korzystać w naturalnych produktów, ekologicznych, które nie są dodatkowo przetwarzane. W związku z tym trzeba wiedzieć, że na rynku obecne są dwa rodzaje oleju – rafinowany i nierafinowany. Używanie konkretnego rodzaju oleju zależne jest od tego jak się go stosuje i w jakich potrawach.

Olej rzepakowy w kuchni

Zimnotłoczony olej rzepakowy jest droższy, jednak dzięki temu, że jest nierafinowany zawiera o wiele więcej składników odżywczych. Wpływa dobrze na organizm i pomaga, chociażby cukrzykom, czy osobom narażonym na nowotwory. Oczywiście ten produkt dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością lub na specjalnych stoiskach w supermarketach, gdzie można dostać ekologiczne produkty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by kupić go również w sklepie internetowym, gdzie zazwyczaj jest bardzo duży wybór, nie tylko wśród producentów, ale również wielkości opakowań. Rzepak uprawiany jest przez rolników na całym świecie, również w Polsce. Wyróżnia go przede wszystkim charakterystyczny żółty kolor, a także zapach. Kiedy przekazywany jest już do produkcji trafia do różnych zakładów, które wykorzystują go przy tworzeniu wielu produktów. Oczywiście w Polsce najczęściej stosuje się go w kuchni, nie ważne, czy jest rafinowany, czy nierafinowany. Wiele osób wykorzystuje go do smażenia i pieczenia.

Zimnotłoczony olej rzepakowy najlepiej jest stosować do sałatek, niezależnie od rodzaju sałaty, czy od tego, jakie warzywa się do nich dodaje. Idealnie sprawdzi się także do robienia dresingów, które również można stosować w sałatkach. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby używać go do każdego rodzaju dań zimnych, jeśli robi się to dobrze. Smażenie na patelni różnych rzeczy nie jest polecane. Należy pamiętać, że produkt ten był tłoczony na zimno i zachowuje swoje właściwości odżywcze i nie chcemy, by je utracił. Ponadto spożywanie go w daniach jest o wiele prostsze niż ustalenie sobie dziennej dawki. Należy tylko wszystko robić poprawnie.

Jeśli nie jest się pewnym jak dawkować olej rzepakowy warto pójść do dietetyka lub innej doświadczonej osoby, która pomoże wyznaczyć dzienną dawkę. Ponadto trzeba wspomnieć, że olej rzepakowy pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a także zapewnia dobrą pracę serca. Co więcej, mogą go stosować wszyscy, a młodym osobom pomoże w zachowaniu skóry w dobrej kondycji, a także zniwelowaniu, chociażby śladów po trądziku.

Dodaj komentarz