Jednym ze sposobów na obdarowanie kogoś bliskiego czymś przyjemnym i zarazem pożytecznym jest sprezentowanie mu zestawu miodów. Jest to podstawowy pokarm pszczół, który pozyskują i spożywają także ludzie. Za definicję miodu odpowiada Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3.10.2003 r. Proces powstawania miodu polega na połączeniu nektaru kwiatowego z naturalnymi substancjami wytwarzanymi przez pszczoły.
Zestaw miodów, czyli idealny pomysł na prezent
Jest on składowany i dojrzewa w plastrach, które znajdują się we wnętrzach naturalnych i zbudowanych przez człowieka uli. Ze względu na różne rodzaje pochodzenia, odmienny sposób pozyskiwania i inne przeznaczenie miód dzieli się na trzy główne kategorie. W zestawach można znaleźć połączenie miodów nektarowych, spadziowych i nektarowo-spadziowych. Jest to doskonały pomysł na prezent dla dziadków, nauczycieli i niemal każdego. Ten produkt powinien znaleźć się w każdej spiżarni jako zdrowy słodzik – zamiennik cukru. Można stosować je na kanapki, do herbaty, ciast czy sałatek. Sposobów wykorzystania jest dużo, przy jednoczesnym korzystnym wpływie na zdrowie. Zestawy prezentowe mogą składać się też z jednego typu miodów, za to pozyskanych z innych roślin. Miód nektarowy wytwarzany jest z nektaru kwiatowego oraz poza kwiatowego, spadziowy natomiast głównie z wydalin owadów lub żywych części roślin. Standardowa barwa miodu zależy od jego pochodzenia i może być prawie całkowicie transparentna, ale też ciemnobrązowa.
Konsystencja miodu jest lepka, częściowo skrystalizowana i płynna. Miód skrystalizowany to krupiec, natomiast płynny to patoka. Ciekawie skomponowany bogaty zestaw miodów na prezent kupić można na przykład w aptece. Wynika to z faktu, że miód zawiera składniki wpływające pozytywnie na działanie organizmu. Miód lipowy jest tradycyjnie stosowany w łagodzeniu objawów przeziębienia oraz w walce z kaszlem. Można stosować go podczas wspomagania leczenia infekcji. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe, nasenne i uspokajające. Miód akacjowy dobrze sprawdza się podczas dbania o prawidłowe funkcjonowanie górnej części układu pokarmowego. Wpływa pozytywnie na regenerację błony śluzowej żołądka. Zawierające go zestawy będą dobrymi prezentami dla diabetyków. Osobę o obniżonej odporności można obdarować zestawem zawierającym miód wielokwiatowy – łagodzi on objawy alergii oraz pomaga w walce z zakażeniami. Miód może zawierać nawet do 20% wody.
Jej wyższa zawartość oznacza, że nie jest on jeszcze dojrzały. Wyjątek tutaj stanowi miód wrzosowy, którego zawartość wody może sięgać do 23%. Miody charakteryzują się wysoką zawartością cukrów. Pochodzą one z nektaru oraz spadzi. W miodzie znajdują się zarówno cukry proste, jak i wielocukry. Oprócz nich w skład miodu wchodzi także szereg naturalnych enzymów, takich jak inwertaza, diastaza, fosfataza kwaśna czy lizozym.